• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Духовно-моральне виховання учнів – першочергове завдання сучасної освітньої системи

Духовно-моральне виховання учнів – першочергове завдання сучасної освітньої системи

2015-12-09

/Files/images/DSC_0090.JPG Духовно-моральне виховання учнів – першочергове завдання сучасної освітньої системи

Моральне виховання - справа складна й делікатна, це праця з душею дитини, яка вимагає любові й терпіння та ефективних методів взаємодії. Перед школою стоїть серйозне завдання - учити дітей жити серед людей, розуміти їхні взаємовідносини, відрізняти добро від зла, отже набувати життєвої компетентності, учитися любити прекрасне.

9 грудня у Вільшанській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінар заступників директорів із виховної роботи на тему «Розвиток системи морального виховання в умовах загальноосвітнього навчального закладу» .

Семінар відкрила заступник начальника відділу освіти Жовталюк Наталія Петрівна, яка наголосила на актуальності та важливості морального виховання підростаючого покоління. Методист районного відділу освіти Зеленська Тетяна Іванівна зазначила, що сьогодні гостро постає проблема стану духовної культури й моралі суспільства як у світі, так і в Україні.

У своїй доповіді Римська Людмила Василівна ,заступник директора Вільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів із виховної роботи, зупинилася на особливій ролі педагога в морально-етичному розвитку дитини. Формуючи норми поведінки, учитель повинен створити умови, за яких у дітей буде природна необхідність приймати самостійні рішення, розвиваючи внутрішню потребу моральної поведінки без зовнішнього примусу. Людмила Василівна поділилася досвідом роботи з морального виховання та провела ділову гру «Етичні норми – соціально-психологічний інструмент впливу на розвиток відповідальної поведінки школярів». Учасникам семінару були запропопоновані наступні виховні заходи : «Сімейний етикет – шлях до щастя родини» (година спілкування,11 кл., Максименко В.Г.), « Людина починається з добра (година спілкування,8 кл., Палажченко Н.В.), « Мандрівка до країни Етики та Етикету» (квест,6 кл., Федюк О.М.) , « Треба всім допомагати,- радість людям дарувати» (тренінгове заняття,4 кл., Романенко Р.І.), « Раз добром зігріте серце - вік не прохолоне» (година спілкування з тренінговими вправами,2 кл., Аврамчук Т.Л.)

та загальношкільне свято «Вільшана - моя батьківщина»./Files/images/DSC_0275.JPG/Files/images/DSC_0090.JPG
Формування життєвої позиції людини починається із засвоєння дитиною простих норм моралі: почуття обов'язку, честі, гідності. Тож сподіваємося, що наш досвід роботи стане у пригоді учасникам семінару.

/Files/images/DSC_0286.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 326

Коментарi