Чорнобиль. Без права забуття.

2016-04-27

/Files/images/image.jpg Чорнобиль. Без права забуття.

Чорнобиль. Без права забуття./Files/images/image.jpg

26 квітня! В пам’яті українського народу цей день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті - неможливо. День Чорнобильської катастрофи знайомий в кожній українській родині, у багатьох країнах Європи, яких торкнулась зловісна тінь Чорнобиля. Торкнулась вона і наших земляків вільшанців – ліквідаторів. 45 жителів Вільшани - будівельники, водії, пожежники, електрики, зв’язківці, кооператори, міліціонери в ті страшні дні сумлінно виконували свій громадянський обов’язок у Чорнобильській зоні.

Летять роки, але не стихає і ніколи не вщухне біль втрат :

І тоді, і сьогодні, і завтра…

І наш святий обов’язок сьогодні - пам’ятати про кожного, чию долю обпік Чорнобильський вогонь. Пам’ятати про живих і про тих, хто віддав життя захищаючи планету, щоб ми, і наші діти пам’ятали про Великий подвиг жертовності ліквідаторів, життя яких обпалив незримий ядерний смерч. З того жахливого часу ось уже минуло 30 років.

Весна 86-го на Україні буяла первоцвітом садів. Оспівана в веснянках нашими предками, вона проходила по нашій рідній землі, як завше квітуча та рясна. Напевне, вона б і не запам'яталась нам нічим особливим, якби...

Чи буде квітень як завжди,

Дарунком весняної здоби,

Чи власним іменем біди

Ми назвемо його „Чорнобиль”?

/Files/images/image (6).jpg

Чорнобиль – це назва невеличкого районного центру, що знаходиться за 130 кілометрів від Києва. Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції. Але в історію Чорнобиль увійде назавжди як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства техногенних катастроф. О 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильскої АЕС несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум’я.

Так вибухнув пекельно день весняний

Так, що здригнувсь тривожно всенький світ.

Зів’яв пейзаж, зробивсь таким пасивним,

Вгорнулось місто в незвичайний дим.

Біда, що сталася, відгукнулася болем у серцях мільйонів людей, схвилювала міжнародну громадськість. Наша країна вперше зустрілася з такою грізною силою, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

Доля нашої днини після Чорнобильської катастрофи сумна і нелегка, але все дається в порівнянні. Щастя нашої днини в тому, що ми живемо, а ті, що могли ніколи не народитися після 1986 року, народились, живуть і вчаться творити прекрасне. Відвага... Для пожежного це невід'ємна професійна риса, без якої ніяк не можна. Ось так тієї трагічної ночі лейтенанти і сержанти пожежної охорони виконували свою звичайну роботу. 28 чоловік двох караулів затулили собою не тільки станцію, а і Європу. Шість чоловік загинули майже відразу. І всі молоді. /Files/images/image (3).jpg

А їм би тільки починати жити, кохати, нести радість близьким. У кожного були свої плани та надії. Та ніч 26 квітня стала для них фатальною. Вони не озиралися, не ховалися за спини інших. У самому пеклі аварії вони виконали свій обов'язок.

Наші односельці також стали ліквідаторами наслідків на Чорнобильській АЕС, залишили там частину свого здоров'я, частину своєї душі. Ось їхні імена: Демченко Володимир Васильович, Максименко Іван Іванович ,Тупота Іван Іванович, Чухліб Сергій Іванович, Бондар Сергій Олексійович, Іваненко Сергій Миколайович, Озірний Віктор Михайлович, Білик Петро Леонідович, Шевченко Олександр Володимирович. Халіман Петро Дмитрович, Панасенко Анатолій Євгенович, Карпенко Василь Михайлович, Ільченко Юрій Лукович, Черевичний Степан Павлович, Стецюра Володимир Петрович, Ткаченко Василь Петрович, Кицюк Ігор Дем'янович, Максименко Петро Филимонович, Лазоренко Григорій Іванович, Цибенко Анатолій Федорович, Тищенко Федір Григорович, Панченко Федір Єлисейович, Метик Петро Пантелеймонович, Герус Анатолій Олександрович, Пустовойт Василь Іванович, Щербина Микола Іванович, Підгрушній Микола Семенович, Демченко Віктор Леонідович, Хворостенко Іван Васильович, Костриця Володимир Олексійович, Нечипоренко Андрій Миколайович, Шлончак Юрій Семенович, Плахотній Іван Миколайович, Шарко Петро Васильович.

/Files/images/image (1).jpg

Згадаємо тих, кого з гами вже немає: Осадчий Василь Арсентійович, Осадчий Юрій Володимирович, Холодняк Василь Федосійович, Тищенко Анатолій Андрійович, Світліцький Віктор Андріянович, Дядченко Віктор Іванович, Чухліб Микола Харитонович, Кураса Іван Кіндратович,Білий Василь Пилипович, Гніденко Василь Васильович, Лоташ Микола Іванович, Варякін Олексій Вікторович.

Шана вам і велика подяка, адже ви захищали наші життя, ви захищали нашу землю від біди, ви захищали нашу весну!
Кiлькiсть переглядiв: 210

Коментарi